Samen thuiskomen bij Jezelf - Schanskrant maart 2023

Onderwerpen in deze Schanskrant zijn:

Bekijk de online versie van deze Schanskrant.

Nieuwsbrief-collage_202303_Quote_CursuscentrumdeSchans

Samen thuiskomen bij Jezelf

De slogan van het cursuscentrum is Samen thuiskomen bij Jezelf. Een tijd geleden hebben we aan mensen die ons van dichtbij kennen, gevraagd waar de Schans voor hen voor staat. In de antwoorden kwamen een aantal woorden heel veel terug; thuiskomen, mezelf, samen met anderen. Wij hoefden slechts even te puzzelen op de volgorde die helemaal ‘juist’ voelde.

Dat ene simpele zinnetje heeft verschillende dimensies. Mentaal, psychisch, emotioneel, metafysisch of spiritueel en fysiek. We zouden blogs vol kunnen schrijven over wat we daar nou precies mee bedoelen. Maar hoeveel we er ook over vertellen, het gaat om hoe jij het ervaart. Daarom zijn onze trainingen ook ervaringsgericht. Pas als je het zelf ervaart, het voelt in je lijf, dan weet je echt wat we bedoelen en wat de Schans voor jou kan betekenen.

Tijdens onze Opendeurdag op paasmaandag 10 april 2023 willen we jou graag de kans geven om zelf te komen ervaren of ook jij hier samen kunt thuiskomen bij Jezelf.

Voor de Opendeurdag zijn er nog een aantal cursussen waar nog plaats is. Naast deze weekenden (zie hieronder en in de agenda) start er vrijdag 31 maart een korte trajecttraining De Ontdekkingstocht - een reis naar jezelf!

Op De Schans zijn ook verschillende cursussen voor koppels. Ook hier sta jij centraal, om daarna de verbinding met je partner te maken. Er is een trajecttraining Echtgenoten/ echt-genieten, waarvan de start is verplaatst naar vrijdag 26 mei.


Greep uit het aanbod van maart en april

Vr 17-mrt – Je Seksualiteit als Bron – Intro: Hoe jij nu je seksualiteit beleeft wordt gevormd door je opvoeding en de omgeving waarin je opgroeide. De mate waarin jij verbonden was met je ouders en je ouders met elkaar, zegt veel over de mate waarin je vandaag veiligheid ervaart en je kunt openen in je relaties en in je seksualiteit. In deze cursus herhalen wij de ontwikkelingsfasen en geven er een optimale belevingskwaliteit aan, zodat jouw seksualiteit een bron wordt van kracht, levens­lust en liefde.

Vr 24-mrt – Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Basis: In ELW® werken we met de vier basisemoties Blij, Bedroefd, Bang, Boos. Door te werken rondom allerlei thema’s worden o.a. deze emoties aangeraakt. In het dagelijkse leven zijn we ons meestal niet zo bewust van de signalen die ons lichaam ons geeft. Zo gaan we b.v. door terwijl we moe zijn, we slikken in wat niet fijn is, en negeren wat ons boos of verdrietig maakt.

Vr 14-apr – Zicht op jouw Innerlijke Familie: De Innerlijke Familie is een metafoor vergelijkbaar met die van de elementen water-vuur-lucht-aarde, zoals de Indianen gebruiken. De methode "De schilden van de Innerlijke Familie" gaat ervan uit dat iedereen bestaat uit een innerlijke familie. Wanneer je deze in jezelf herkent, ga je zien, begrijpen en waarderen hoe jij in elkaar zit, zonder oordeel. Dit bevordert het gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.

Nieuwsbrief-collage_202302_Aanbod_CursuscentrumdeSchans

Opendeurdag - maandag 10 april (paasmaandag)

Op tweede paasdag is onze jaarlijkse Opendeurdag. Je kunt op deze dag kennismaken met ons aanbod, de trainers en de sfeer op het domein van ons cursus­centrum. Tijdens deze Opendeurdag geven we mini-workshops van een uur, waarin je aan den lijve kan ervaren wat onze trainingen inhouden. Er is catering aanwezig voor een kopje koffie/thee, diverse broodjes en soep. (Consumpties contant betalen. Pinnen is helaas niet mogelijk.)

Deze dag is gratis en je hoeft je vooraf niet aan te melden.

Programma opendeurdag – maandag 10 april

 • 9u30 – Deur open
 • 10u00
  • Tantra – Anoek
  • Maak kennis met je Innerlijke Familie – Fred
 • 11u15
  • Vrouwentrainingen – Kerstin
  • Mannentrainingen – Marcel & Fred
  • Verbindende Communicatie – Olivier & Veerle
 • 12u30
  • De Ont-dekking -&- traject – Jannie
  • Aanraken in Verbinding -&- Masseren vanuit je Hart – Petra & Pim
 • 13u30 – Lunchpauze
 • 14u15
  • Je seksualiteit als Bron – Marcel & Kerstin
  • Licht op Rouw – Monique
  • Opstellingen en Qigong – Dimphy
 • 15u30 
  • Emotioneel Lichaamswerk® ELW –  Maud
  • Echtgenoten / Echt-genieten (voor koppels) – Monique & Albert
  • Zweethut-ritueel – Ton & Els
 • 16u45 – Einde
   
 • Heel de dag door in de Yurt: korte massages
 • Heel de dag door bij de Zweethutplek: even genieten van de mooie plek en zitten bij het vuur, en uitleg over zweethut- en vuurloopceremonies

[Programma onder voorbehoud van wijzigingen – kijk hier voor de laatste update]


Zomers Zijn 2023

Kom vakantie vieren tijdens Zomers Zijn op Cursuscentrum De Schans. Twee weken lang worden diverse workshops gegeven voor volwassenen, voor jongeren (16 t/m 18 jr) en voor jongvolwassenen (19 t/m 23 jr), en opvang kinderen (2 t/m 15 jr). Alleen, met vrienden of met je gezin. Je kunt komen kamperen met je tent, caravan of camper. In deze weken kun je tot rust komen, genieten van de mooie natuur, oude bekenden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. In deze vakantie gaat het over verbinding, over jezelf mogen zijn en dat er van jong tot oud een plek is. Dit gecombineerd met gezelligheid, plezier, ontspanning en warmte. Tijd voor jezelf en om op te laden. We organiseren de zomerbelevenis& waar jij jezelf en anderen ont-moet. Waar jij je veilig en welkom voelt. Ervaringen om diep te koesteren...

En ben je geen kampeerder, dan is het ook mogelijk om een kamer te huren of op een slaapzaal te overnachten.

In de middag en avond worden er, door gasten zelf, regelmatig workshops en activiteiten georganiseerd, zoals een wandeling, een dansavond, samen muziek maken, e.a., waaraan je kan deelnemen of je geniet van het terrein, een boek bij je tent, de bosrijke omgeving of gaat zwemmen in het nabijgelegen natuurzwembad.

Elke dag zorgt het keukenteam voor een heerlijk ontbijt, vegetarisch lunch en diner

Zomers Zijn 2023: 23-30/jul en 30/jul-06/aug. Voor Jongeren (23-30 jul) en voor Jongvolwassenen (30 jul - 06 aug). Tijdens de ochtendworkshops zijn er activiteiten voor kinderen t/m 15 jaar.

ZZ_Collage_ZomersZijn_SD_NWSB_540x125.jpg

Te gast bij de Schans-activiteiten

 • Linda Schoonen komt op 15-16 april een weekend Lente Dans geven. Thema ONDERWEG’ Je gaat op DANSPAD met de intentie zachtmoedig in verbinding te gaan met wat je ervaart en voelt. Dit vraagt bereidheid om je lichaam GEWOON-WEG te volgen in alle wentelingen. Je komt tot dansexpressies van de roering op de grensweg tussen binnen en buiten, tussen jou en de ander. Voor uitgebreide folder of info en aanmelden, graag een mailtje naar: linda.schoonen@skynet.be
   
 • Elles Gnode komt van 23 t/m 25 juni 2023 een 3-daagse voor vrouwen geven: Portret van Verlangen - Unveil your inner fear. We onderzoeken het deel in ons wat lang geleden weggestopt is geweest en nu gezien en (h)erkend mag worden. Voor elke vrouw die alles in zichzelf wil liefhebben. Samen met Alima Ruf, gaan we op een innerlijke reis en wordt dit in beeld vastgelegd. Voor meer info en aanmelden: https://fb.me/e/3aCpJb9w2
   
 • Vooraankondiging: Hilde en Klaas komen een HAKA week geven.
  Wie in week 2 te gast was bij afgelopen Zomers Zijn, weet wie Hilde en Klaas zijn. Zij kwamen last minute ingevlogen om ons in een paar uur een HAKA aan te leren. Vrouwen apart, mannen apart en in een ceremonie samenkomen vanuit een oerkracht. Dat leverde heel wat oh's en ah's op en bij de evaluatie kwam een heel aantal keren het verzoek om dit eens op de Schans aan te bieden in een meerdaagse vorm.
  Hilde en Klaas en wij zagen dat zelf ook helemaal zitten. En nu kunnen we jullie alvast laten weten dat in de week van 11 juli, Hilde en Klaas naar de Schans komen. Jullie zijn van harte welkom! Binnenkort kun je je aanmelden via onze site.

  Alvast een tipje van de sluier:
  Retreat voor mannen en vrouwen, of koppels waarbij Klaas (Kalassi – vanuit zijn Polynesische roots) met de HAKA aan het werk gaat. De haka, de voorouders, en de oer-vrouwelijkheid en oer-mannelijkheid, zijn de rode draad doorheen deze retreat. Mannen en vrouwen werken apart, en komen samen aan het eind van de week vanuit een diepe verbondenheid met hun eigen mannelijke, vrouwelijke kern. Deze ontmoeting is een krachtige en ontroerende ceremonie, waar je diep geraakt en getransformeerd uit komt.

Inschrijven en opvragen informatie kan rechtstreeks bij de betreffende trainers/begeleiders (en dus niet via Cursuscentrum De Schans).


Blog – Over een rib, een leugen en het Paradijs

Zo begint de blog Een leugen over een rib en de terugweg naar het Paradijs van Chi Neng Qigong trainer en instructeur Dimphy van Alphen: Hoog tijd om na de verhalen van Roald Dahl ons scheppingsverhaal onder de loep te nemen. Genesis, bevat namelijk een giga vertaalfout. Eva is niet uit een rib van Adam gemaakt. Deze fout is al lang bekend bij de vertalers. De huidige vertaling zou moeten zijn...
Nieuwsgierig naar het vervolg?


Agenda

Maart 2023
vr 10-mrt Opstellingen en Qigong  [Wachtlijst]
vr 17-mrt Je Seksualiteit als Bron – Intro
vr 17-mrt Echtgenoten / Echt-genieten – Intro  [Nog plaats voor 1 koppel]
za 18-mrt Gemengde Zweethut-weekend  [Nog 2 plekjes vrij]
vr 24-mrt Tantra voor Vrouwen  [Nog 2 plekjes vrij]
vr 24-mrt Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Basis
do 30-mrt Opstellingen-avond (in Boekel, NL)
vr 31-mrt Tantra – 3-daagse
vr 31-mrt START De Ont-dekkingstocht – Traject
   
April 2023
vr 07-apr Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Vervolg
ma 10-apr Opendeurdag
vr 14-apr Opstellingen-middag (nabij Utrecht, NL)
vr 14-apr Zicht op jouw Innerlijke Familie
do 20-apr Opstellingen-avond (in Boekel, NL)
do 27-apr De Magie van de Moederschoot - voor vrouwen  [Nog 2 plekjes vrij]
vr 28-apr Tantra voor Koppels  [Wachtlijst]

Als je graag wil deelnemen aan een cursus, laat de vermelding wachtlijst je dan niet weerhouden. Je kunt je wel aanmelden en mocht er plaats vrijkomen, dan nemen we meteen contact met je op en kun je ons laten weten of je nog kan en wil deelnemen. De annulerings­voorwaarden zijn dan nog niet van toepassing.

We hopen je binnenkort te ontmoeten bij één van onze cursussen!

Cursuscentrum de Schans – Samen thuiskomen bij Jezelf


Bekijk de online versie van deze Schanskrant.
Vorige uitgaven van de Schanskrant.

Leuk en behulpzaam als je het cursuscentrum Liket en/of volgt op Facebook en op Instagram

Facebook_Like-us_CursuscentrumdeSchans          Instagram_Follow-us_CursuscentrumdeSchans