Op volle toeren – Schanskrant oktober 2021

Onderwerpen in deze Schanskrant zijn:

Op volle toeren

Zodra de verbouwing van de Hoeve klaar is, kan de Schans weer op volle toeren draaien. De komende weken worden er een aantal klusdagen georganiseerd om ervoor te zorgen dat de Hoeve half november in gebruik genomen kan worden. Wil jij een steentje bijdragen, dan ben je van harte welkom. Vele handen maken licht werk. Het cursusaanbod voor de eerste helft 2022 is inmiddels bekend en staat in de agenda.

Klusdagen_helpende-handen_CursuscentrumdeSchans

'Licht op Rouw' verschoven naar 8 t/m 11 november

Daar de verbouwing van het cursusgebouw de Hoeve vertraging heeft opgelopen, is de cursus Licht op Rouw verschoven van 4 t/m 7 november naar maandag 8 t/m donderdag 11 november.
Mensen hebben te maken met verlies in het leven. Verlies van een geliefde, een kind, een vriend/in, het verlies van je gezondheid of van een verwachting over het leven, die niet wordt vervuld.
Voor verwerking ga je door verschillende fases. Je beweegt heen en weer tussen ongeloof, boosheid en onderhandelen en de daarbij horende emoties van verdriet en angst. Waar jij ook bent in je rouwproces en met welke gevoelens je ook rondloopt, je bent welkom!

Greep uit het aanbod van oktober en november

Vr. 22-okt.Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Verdieping: Laat je meenemen om je kennis uit te breiden over hoe jouw dagelijkse impulsen werken of juist niet. Elk verdiepingsweekend kun je steeds dieper afdalen in je lichaam en zal je rijker worden aan informatie zodat het, vaak onrustige, brein mag gaan rusten.

Do. 4-nov.Oosterse wijsheid & Westers inzicht – Qigong en meer!: Chi Neng Qigong is Chinese Yoga, mindfulness en beweging in één. Je voert langzame en vloeiende bewegingen uit terwijl je focus bij de beweging is. Hierdoor ontstaat er een meditatieve rustgevende staat en je Qi (lichaamsenergie) gaat weer stromen. Familie opstellingen zetten we zo nodig in voor hardnekkige patronen of blokkades. Door de zachte kracht van Chi Neng en de liefdevolle blik van opstellingen kom je snel tot jouw kern.

Vr. 12-nov.Opstellingenmiddag (nabij Utrecht, NL): Voor deze middag is er nog plek voor representanten. Als representant of als je in de kring zit, iedereen is onderdeel van het energetisch veld. Wanneer thema’s van jezelf geraakt worden kan je ‘meeliften’ en zo je eigen inzichten verkrijgen.

Vr. 19-nov.Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Basis: Door ELW® kom je steviger met beide voeten op de grond te staan. Je leert meer op je gevoel vertrouwen en je komt meer in contact met wie je bent, wat je verlangens zijn en hoe jij je leven vorm wilt geven.

Zat. 27-nov.Mannen-Zweethut: De zweethut is een Indiaans reinigingsritueel waarin er een zuivering plaatsvindt op lichamelijk, emotioneel, rationeel en spiritueel niveau. Er komen thema’s aan bod over kwetsbaarheid onder mannen en het in je kracht staan.

Collage_nwsbr_2021okt_agenda_CursuscentrumdeSchans

Voortgang verbouwing Hoeve

Deze keer laten we de achterkant van de Hoeve zien die tot nu toe niet zo onder de aandacht is gebracht. De prachtige houten afwerking van de muren past goed bij de omgeving. Deze winter zal ook het terrein rond de Hoeve onder handen genomen worden en zal deze plek aan de achterzijde een zitplek worden, waar je aan het water kunt zitten met uitzicht op het bos.

Nwsbr_2021sep_verbouwing-Hoeve_CursuscentrumdeSchans

Klusdagen

Zoals eerder aangekondigd, staan er dit najaar extra klusdagen gepland. Tijdens deze klusdagen zal er gewerkt worden aan het 'leefbaar' maken van de Hoeve. Je kunt één dag komen of beide dagen, met overnachting op de Schans.

  • ma. 18-okt. t/m di. 19-okt.
  • za. 06-nov. t/m zo. 07-nov.
  • ma. 22-nov. t/m di. 23-nov.

Leuk als jij wil helpen en klussen! Graag vooraf aanmelden, en ook als je vragen hebt, kan je e-mailen naar Eric, zodat hij weet welke dagen je wilt komen en we rekening kunnen houden met het aantal slaaplekken en de maaltijden. Hier kan je je ook aanmelden.

Activiteiten rond de kerstdagen & jaarwissel

Het lijkt nog ver weg en over een aantal maanden start de winter en daarmee gepaard gaande de feestdagen en jaarwisseling. Rond die tijd geven wij een aantal cursussen en workshops in een warme sfeer rondom verbinding, samen zijn en bezinning. Dit jaar staan op de planning:

vr. 17-dec.

Adem & Leef Kerst-special

za. 18-dec.

Midwinter zweethut (gemengd)

ma. 27-dec.

De Langste Nachten

za. 08-jan.

Nieuwjaars-Vuurloop (binnenkort in agenda)

Vacatures facilitaire dienst

Cursuscentrum de Schans is een centrum in een bosrijke omgeving in Opoeteren. Wij bieden en faciliteren cursussen en trainingen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. We zijn op zoek naar enkele enthousiaste collega's. Je werkt in een klein team, waarvan een aantal mensen op de locatie woont. Hier lees je meer over de volgende vacatures:

  • Zelfstandig werkende en creatieve kok (voor 10 tot 30 uren per week)
  • Zelfstandig werkende keukenhulp – ontbijt (flexi-job, gepensioneerd, voor gemiddeld 6 uur per week)

  • Interieurverzorger / Schoonmaakmedewerker (flexi-job, voor 10 uren per week)

Agenda

Oktober 2021
vr. 22-okt. Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Verdieping!
vr. 29-okt. Vrouwen-Zweethut – Lang weekend (Wachtlijst)
vr. 29-okt. Aanraken in Verbinding – 3-daagse voor koppels
November 2021
ma. 08-nov. Licht op Rouw
do. 04-nov. Oosterse wijsheid & Westers inzicht – Qigong en meer!
za. 06-nov. Gemengde Zweethut (Wachtlijst)
vr. 12-nov. Tantra voor Koppels (Wachtlijst)
vr. 12-nov. Opstellingenmiddag (Systemisch werk, nabij Utrecht - NL)
vr. 12-nov. Tantra – 3-daagse
di. 16-nov. Vrouwen in het Veld – vrouwenavond
vr. 19-nov. Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Basis
vr. 26-nov. Echtgenoten / Echt-genieten – Intro (Wachtlijst)

za. 27-nov.

Mannen-Zweethut


Als je graag wil deelnemen aan een cursus, laat je dan niet weerhouden door de melding 'wachtlijst'. Je kunt je wel aanmelden en mocht er plaats voor je vrijkomen, dan nemen we meteen contact op en kun je ons laten weten of je nog deel kan en wil nemen. De annuleringsvoorwaarden zijn dan nog niet van toepassing.

Kijk ook regelmatig in de agenda op de website. Er zijn nog steeds aanpassingen n.a.v. versoepelingen en verbouwingen, en daardoor verschuivingen van cursussen.

Boekentip!

Boek_Wondelingen_Laura-Maes_CursuscentrumdeSchans

Wondelingen, van Laura Maes, Jozefien Mombaerts en Sofie Vandamme

‘Wondelingen’ is eigenlijk een luisterwandeling. Met een koptelefoon ga je ongeveer een uur wandelen en luister je ondertussen naar dit verhaal. Daarnaast is er ook een publicatie gemaakt: de ‘Wondeldoos’. Het is een doos van A5 formaat waarin het hele verhaal, plus een extra hoofdstuk met ‘kleine kwetsbaarheden’, zit. De pagina’s in de doos zijn niet gebonden tot een boek en hebben geen paginanummers. Hierdoor nodigt het uit om de pagina’s te herschikken en daarmee een nieuw verhaal te maken. In de inleiding word je aangemoedigd om na het lezen van dit verhaal, zelf verder te schrijven, je eigen gedachten neer te pennen waardoor jouw eigen verhaal een plaats krijgt. De inleiding eindigt dan ook met: ‘Jij bent de gids’.

De verhaal bevat veel associaties en gedachtesprongen, kleine stukjes die een geheel vormen en tegelijk apart bestaan. Je kan het verhaal dus als geheel lezen of je kan net kleine stukjes eruit nemen, herlezen, laten bezinken. Daarnaast bevat de publicatie mooie tekeningen, die tussen de tekst staan of op een aparte losse pagina, waardoor ze ook weer op zichzelf kunnen staan en bestaan. Het concept ‘Wondelingen’ werd uitgewerkt binnen het kader van het onderzoeksproject ‘In Search of the female touch?’. In dit onderzoek wordt de relatie bevraagd tussen vrouwelijkheid, kunstenaarschap en psychische kwetsbaarheid.
Illustraties: Charlotte Peys – Enkel te verkrijgen via: www.deletterie.be

Veel lees-, kijk- en schrijfplezier! Verina

Met dank aan Verina voor deze, alweer, mooie inzending. Heb jij ook een boekentip, dan kun je deze e-mailen naar Jannie.


We hopen je binnenkort te ontmoeten bij één van onze cursussen!

Cursuscentrum de Schans – Samen thuiskomen bij Jezelf

Data voor jouw agenda: Zomers Zijn 2022 – zo. 24/jul. - zo. 07/aug.
Bekijk de online versie van deze oktober Schanskrant.
Vorige uitgaven van de Schanskrant.

facebook.com/cursuscentrumkasteeldeschans