Oosterse wijsheid & Westers inzicht – Qigong en meer!

Totale ontspanning, opladen en opruimen en jezelf beter leren kennen?

Deze workshop (3- of 4-daagse) is een heuse reis; door de oefeningen, de groep en begeleiding word je geraakt en gedragen, gezien en gehoord. 
De basis van deze workshop is Chi Neng Qigong, hiermee laten we de levensenergie weer stromen en het zal je verbazen hoe gemakkelijk dat gaat wanneer we deze effectieve oefeningen met een groep doen. Familie opstellingen zetten we zo nodig in voor hardnekkige patronen of blokkades en je zal merken dat door de zachte kracht van Chi Neng en de liefdevolle blik van opstellingen je snel tot de kern komt. De combinatie van deze twee werkvormen blijkt telkens weer zo bijzonder, zij dragen en versterken elkaar waardoor processen versnellen en inzichten zich aandienen. Dans en wat ondersteunend lichaamswerk maken het weekend compleet en een feest!

Wat is Chi Neng Qigong?

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer en wordt ook wel Chinese yoga genoemd.
Het is bekend en geliefd over de hele wereld vanwege de eenvoud en het krachtige effect op je fysieke en mentale gezondheid. CNQG is door de Chinese overheid erkend als meest helende en effectieve Qigong vorm. Dit komt omdat de meest werkzame stukjes uit verschillende vormen bij elkaar zijn gebracht en ontdaan van alle franje. Dit is merkbaar; de oefeningen zijn gemakkelijk te leren, sierlijk en hebben een krachtig effect op je levensenergie. Het is mindfulness, Chinese yoga en fitness in één.

Beleving

Tijdens de workshop kan ik je door mijn trainingservaring al snel meenemen de diepte in en naar de essentie van de bewegingsvorm. Hierdoor kun je de focus verleggen van de uitvoering naar de beleving van de oefening en je overgeven aan de sterke uitwerking. 
Het uitvoeren in een groep versterkt dit effect enorm. Je doet de oefeningen voor jezelf en op je eigen niveau, maar de verbinding met de groep ontstaat in het veld. CNQG brengt de vibratie omhoog, er ontstaat al snel een veilige en open sfeer waarin alles er mag zijn en niets weg hoeft.

Het onbewuste

Wanneer de Qi (vrij vertaald: levensenergie) beter door je lichaam gaat stromen is het eerste wat je merkt meestal een vitaler, opgewekter en opener gevoel. Je denken wordt rustiger en je lichaam krachtiger. Omdat de Qi weer gaat stromen kom je blokkades tegen en dit kan op allerlei niveaus zijn; fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal. Wat je had weggestopt of nog niet aan wilde kijken komt nu zonder veel moeite boven drijven, soms is dat voldoende en worden kleine gezondheidsklachten of emotionele hindernissen vanzelf opgelost. Andere blokkades hebben meer aandacht nodig en binnen de bedding van de groep kunnen we hier op een liefdevolle manier naar kijken en zo nodig uitwerken. 
Als dat wat je normaal (onbewust) verborgen houdt naar buiten mag komen en dan begripvol wordt ontvangen door anderen dan is er heling en heel-wording. Dit geeft ruimte en innerlijke rust.

Innerlijke rust

Innerlijke rust ontstaat niet als we al onze doelen hebben bereikt of wanneer alle lijstjes zijn afgewerkt. Innerlijke rust is alleen te verkrijgen door aanwezig te kunnen zijn met wat er is. Dit vinden we vaak moeilijk omdat we bang zijn voor onprettige gevoelens. De oefeningen helpen enorm om te leren deze gevoelens toe te laten. Dat is de kracht van de Oosterse wijsheid, echter, wanneer een Westerling een Oosterse levensfilosofie of bewegingsvorm gaat beoefenen zie ik vaak het volgende gebeuren: De blik raakt gericht op sereniteit en verlichting terwijl onderhuids alles bij het oude blijft (escapisme).

Oosterse wijsheid & Westers inzicht

Dit heeft te maken met onze verschillende achtergronden; in het Oosten is het onbewuste en ongrijpbare een vast gegeven en speelt een grote rol terwijl de dagelijkse beslommeringen waar wij ons de hele dag druk over maken van oudsher wordt gezien als het tijdelijke, waar minder waarde aan wordt gehecht. In het Westen richten we ons volledig op het rationele, de dagelijkse zichtbaarheid en speelt het onbewuste geen of nauwelijks een rol. In het Oosten wordt extraversie afgeleerd als kind en is introversie een deugd. In het Westen worden introverte kinderen/mensen op assertiviteitstraining gestuurd en is extraversie voorwaarde voor een succesvol bestaan.
Deze totaal verschillende uitgangspunten maken dat een Westerling vaak in de valkuil terecht komt van het willen bereiken van een extern doel (bv. verlichting) zonder aanwezig te kunnen zijn met alle verstrikkingen van het onbewuste. De opzet van deze workshop is dan ook om te genieten van de enorme voordelen van de Oosterse wijsheid en tegelijkertijd de Westerse realiteit meenemen en Westerse inzichten inzetten om uit het escapisme te blijven.
We leren onze gedachten te observeren en daarmee je eigen gedrag. Pas dan kan je werkelijk verantwoording  nemen en iets in je leven veranderen. Anders blijf je ‘slaaf’ van je kind-patronen.
De volheid van het leven voelen is een enorme verrijking. Het wil niet zeggen dat er geen verdriet of lijden meer is maar je kan dit lijden ervaren en zien voor wat het is. Dit geeft gemoedsrust, wijsheid en kalmte.

Werkvormen:

Chi Neng Qigong, systemisch werk / familie-opstellingen, de kracht van de groep, bio energetica.

Datums

3 sep 2020 - 11:00 tot 6 sep 2020 - 17:00

Trainer(s)

Dimphy van Alphen

Prijs: 
€  480,00

incl. € 265,00 verblijf

Trainers

Dimphy van Alphen

Dimphy van Alphen

Ik heb een groot deel van mijn leven gezocht, eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis, stervensbegeleiding, (jeugd)gevangenis, het vluchtelingenwerk, als leraar verpleegkunde en ook in Amerika

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.