In volle bloei – Schanskrant juni 2023

Onderwerpen in deze Schanskrant zijn:

Bekijk de online versie van deze Schanskrant.

Nieuwsbrief-202306_Banner_CursuscentrumdeSchans

De wereld invliegen

Het is juni en de natuur staat vol in bloei. Midzomer is in aantocht. Op 21 juni is de zon op z’n hoogtepunt en daarna worden de dagen weer langzaamaan korter. De koolmeesjes hebben hun nest­kastje verlaten en doen pogingen om de wereld in te vliegen, terwijl we kunnen zien hoe hun ouders nog in de buurt zijn om hen te voeren en hen nog tot steun zijn. Ben jij ook zover dat jij voluit de wereld durft instappen? Durf jij je innerlijke deuren wijd open te zetten, zodat je vrijuit kan leven en kan genieten van het licht en van dat wat op je pad komt?

Ook de komende weken zijn er op de Schans weer mooie cursussen die je uitnodigen de stap van binnen naar buiten te zetten. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor Zomers Zijn in volle gang.

We hopen velen van jullie te mogen ontmoeten om stappen te zetten en te kunnen en mogen genieten van alles wat de wereld ons te bieden heeft!


Zomers Zijn

Nog maar een maand en dan wordt het Schansdomein omgetoverd tot Zomers Zijn. Een prachtig event dat na bijna 30 jaar een traditie genoemd mag worden.

Wat maakt Zomers Zijn nu eigenlijk zo bijzonder? We vroegen het Olaf.
“Afgelopen jaar heb ik voor het eerst deelgenomen aan Zomers Zijn. Het voelde als thuiskomen. Met onze caravan stonden we aan de prachtige vijver, waar kinderen hun vertier zochten en de flora en fauna schitterden. Gelijk rust in mijn hoofd. Sommige workshops brachten me bij mijn blije kind, bij de andere ervaarde ik volle verbinding, waarbij mijn kwetsbaarheid werd geraakt. De hele week heb ik vele mooie gesprekken gehad, mensen echt ontmoet en genoten van de muziek bij het kampvuur. Ik kon gewoon 'zijn', dat is echt een heerlijk gevoel. Deze week was voor mij echt een feestje! “

Arthur heeft het Zomers Zijn beschreven in een gedicht. Geniet van deze prachtige creatie:

Zomers Zijn
Voelen wordt hier aanraken
Kijken wordt hier zien
Horen wordt hier luisteren
Ruiken wordt opsnuiven
Proeven wordt tot je nemen
En geeft altijd energie
De ja wordt hier intenser
omdat de nee er mag zijn
En als alles stroomt
Geeft hier iedereen licht
Dicht wordt dichterbij of zelfs open
Alleen voel je hier samen
En ik mag er zijn
Ik word jij en jij , ik
Spiegels zijn we voor elkaar
In alle vrijheid en zonder maar

Arthur Kleisterlee

Er zijn nog plekken vrij voor het aankomende Zomers Zijn, in week 1 (van 23 juli t/m 30 juli) en in week 2 (van 30 juli t/m 6 augustus). Kijk hier voor meer informatie of je inschrijven.

Wil je in week 1 komen, wacht dan niet langer met je aanmelding, want er zijn nog maar 7 plekken vrij voor volwassenen en 4 bij de Jongeren-week (16 t/m 18 jaar).

Wil je niet als deelnemer komen, maar trekt Zomers Zijn wel... We zijn nog op zoek naar assistenten. In week 1 (23-30 juli) is er nog plaats voor kinderassistenten, en in week 2 (30 juli -06 aug) voor keuken- en facilitair assistenten. Als je vragen of interesse hebt, laat het ons weten via teamwork@kasteeldeschans.com

Hopelijk ontmoeten we elkaar op het Zomers Zijn.

Nieuwsbrief-202306_ZZ-Zomers-Zijn_CursuscentrumdeSchans

Greep uit het aanbod van juni

Tantra Massage voor Koppels – 9‑11 juni
Deze workshop biedt jullie, als liefdes- en gelegenheidskoppel, drie dagen vol met aanraken en aangeraakt worden, in een omgeving waar veiligheid en respect voor elkaar voorop staan. Je gaat het contact en de verbinding met elkaar aan via de aanraking, in zachtheid, rust en stilte.
Je maakt kennis met 'de Cirkel van overeenkomst' (The Wheel of Consent) van Dr. Betty Martin. Je gaat geven en je gaat ontvangen. Je gaat ontdekken en leren vragen wat je fijn vindt, voor jouw eigen plezier. Je gaat voelen of je wilt geven aan de ander, voor zijn/haar plezier. Als hier helderheid over is, zal je plezier, ruimte en verbinding ervaren. Je bent welkom om te komen spelen en jezelf en elkaar opnieuw te ontdekken. [plaats voor nog 1 koppel] Lees meer.

Mannenwerk – Boosheid en Verbinding – 9‑11 juni of 8‑11 september
Boosheid is een emotie, die in onze maatschappij vaak als bedreigend wordt ervaren. Als je die emotie kunt hanteren als een signaal dat er iets belangrijks in je geraakt wordt, opent dit de mogelijkheid voor zelfonderzoek naar dát wat belangrijk is voor jou. Met de kracht die de emotie boos in je mobiliseert, kun je dit helder en standvastig duidelijk maken. Een citaat van de Boeddha luidt: Vasthouden aan woede is als het drinken van gif en hopen dat de ander sterft. Lees meer.

Uitgebreid Zweethut-weekend – 17‑18 juni
Je zult in deze twee dagen twee zweethut-ceremonies beleven en ervaren. Waar je meestal na een zweethut-ceremonie vrijer en meer open naar huis gaat, is er nu de mogelijkheid om in een tweede hut intensief een stap verder te gaan. De ceremonie staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een weg. De verbondenheid en veiligheid van de dag voordien, neem je mee de tweede hut in en daarmee raak je een stuk dichter bij dat wat jou weer terug brengt tot wie je bent. Lees meer.

Nieuwsbrief-collage_202306_Aanbod_CursuscentrumdeSchans


Trajecttrainingen

Als je er echt vol in wilt duiken, is een trajecttraining misschien iets voor jou? Met een vaste groep kom je meerdere keren bij elkaar. Je leert jezelf en de anderen steeds beter kennen en je reis verdiept zich ieder blok, omdat je elke keer een stukje verder jouw pad loopt vanaf het punt waar je de vorige keer gebleven was.
Momenteel zijn er zes trajecten gepland:

 • Je Seksualiteit als Bron start op 14 september 2023
  Geef jouw seksuele zelf de vrijheid zodat het een bron van levensenergie voor je is (4 blokken)
 • Mens durf te leven start op 17 november 2023
  Traject over aanwezig kunnen zijn in je lichaam, met o.a. ChiNeng Qigong en opstellingen (3 blokken)
 • De tocht naar huis - Mannentrajectstart op 4 januari 2024
  Mannentraject over o.a. persoonlijk leiderschap, met initiatierituelen (5 blokken)
 • Aanraken in verbindingstart op 26 januari 2024
  Aanraken, massage, geven en vragen, en veel meer (5 blokken)
 • De Hele Vrouw - Vrouwentrajectstart 2 februari 2024
  Voluit in jouw leven staan als vrouw, met alles wat jij bent en niet bent (3 blokken)
 • De Ont-Dekkingstocht – start op 29 maart 2024
  Leef jij jouw leven? Wat en/of wie houdt je tegen? (3 blokken)

Agenda

Juni 2023
vr 09 juni Tantra Massage – voor Koppels [plaats voor nog 1 koppel]
vr 09 juni Mannenwerk – Boosheid en Verbinding
za 17 juni Uitgebreid Zweethut-weekend
za 24 juni Mannen-Zweethut weekend
   
Juli 2023
za 01 juli Vuurloop weekend
zo 23 juli Zomers Zijn week 1
zo 30 juli Zomers Zijn week 2

Als je graag wil deelnemen aan een cursus, laat de vermelding wachtlijst je dan niet weerhouden. Je kunt je wel aanmelden en mocht er plaats vrijkomen, dan nemen we meteen contact met je op en kun je ons laten weten of je nog kan en wil deelnemen. De annulerings­voorwaarden zijn dan nog niet van toepassing.

Nieuwsbrief-202306_Collage-Ondertussen_CursuscentrumdeSchans

Ondertussen op de Schans...

 • ... is er een nieuwe bewoner komen aankuieren. Na overleg met het Natuurhulpcentrum Opglabbeek heeft de schildpad een thuis gekregen in de eerste vijver naast de parkeerplaats. Het zou om een geelwangschildpad gaan (uit de familie moerasschildpadden). Wat zou hij (of zij, geen idee) ons komen vertellen? Vertragen, schildjes afleggen, je eigen tempo, moeder aarde, bescherming? Welkom schildpad!
 • ... genieten de schapen na van de vuurloop van afgelopen weekend. Steeds als er een vuurloop is geweest liggen onze schaapjes de dagen nadien op de restanten van het vuur. En dat is aan ze te zien. Hartstikke grijs zijn ze nu. Op één na, die lijkt er niet zo van te houden. Nu is het witte schaap het 'zwarte schaap' van de familie.
 • ... wordt er opnieuw een moestuin aangelegd.
 • ... bloeit de rhodondendron overvloedig en de rozen weelderig.
 • ... kwamen twee politieagenten vragen of wij loslopende eendjes hadden gezien.
 • ... genieten we gulzig van zoveel natuurpracht.

We hopen je binnenkort te ontmoeten bij één van onze cursussen!

Cursuscentrum de Schans – Samen thuiskomen bij Jezelf

ZZ_Collage_ZomersZijn_SD_NWSB_540x125.jpg

Bekijk de online versie van deze Schanskrant.
Vorige uitgaven van de Schanskrant.

Leuk en behulpzaam als je het cursuscentrum liket en/of volgt op Facebook en op Instagram

Facebook_Like-us_CursuscentrumdeSchans          Instagram_Follow-us_CursuscentrumdeSchans