De donkerste maand van het jaar - Schanskrant december 2021

Onderwerpen in deze Schanskrant zijn:

De online versie van deze december Schanskrant.

De donkerste maand van het jaar

December is de donkerste maand van het jaar, met over een paar weken de kortste dag. Een maand waarin veel mensen behoefte hebben aan warmte, licht en gezelligheid. Door de coronamaatregelen zitten mensen meer thuis en is de behoefte aan contact en verbinding misschien wel groter dan ooit. Ook tijdens deze donkere dagen blijft Cursuscentrum de Schans open, en ben je van harte welkom bij één van de Midwinter Specials. Voel je vrij om je aan te melden. Indien je bij aanvang van een cursus corona-gerelateerde klachten hebt of je in quarantaine bent, is de corona-annuleringsregeling steeds van kracht.

https://www.kasteeldeschans.com/files/Kerst-ster_2021_510x272.jpg

Als de winterwind waait en de temperatuur daalt
wordt naar buiten gaan minder leuk.
Maar dezelfde koude wind
maakt de lucht puur en helder.
Zelfs dingen die er eerst slecht uitzagen
bevatten iets goeds, als we maar genoeg kijken.

van Haemin Sunim, uit Houden van dingen die niet perfect zijn

Midwinter Specials

Laat je hart verwarmen tijdens de Midwinter Specials. We staan stil bij het afgelopen jaar en er er wordt een eerste stap gezet naar het nieuwe jaar.

Vr. 17 dec. – Adem & Leef! – Kerst-special: De donkere dagen rond kerst zijn bij uitstek het moment om van een druk jaar op adem te komen en contact te maken met je levensenergie. Je zult meer verbinding voelen met binnenwereld en met mildheid kijken naar hoe je jezelf tot nu toe hebt laten zien aan de buitenwereld.

Za. 18 dec. – Midwinter gemengde Zweethut: De zweethut is een Indiaans reinigingsritueel. Rond 21 december is de dag waarop de nacht langer is dan de dag. De dag dat het meest aantal donkere uren heeft. Vanuit de cyclus van de natuur is dit het moment waarop plannen worden gesmeed voor het komende jaar.

Ma. 27-dec. – De Langste Nachten: Stilstaan en inspiratie opdoen om verder te gaan. Voor wie in verbinding wil gaan met zichzelf en anderen. We kijken zowel naar de pijnlijke gebeurtenissen, om ze een plek te geven en zachter te laten worden, als naar de menselijke rijkdom en warmte die het jaar ons gebracht heeft.

Za. 8 jan. – Nieuwjaars-vuurloop: is een magisch ritueel, waarbij je jezelf toestaat om voor jouw verlangen door het vuur te gaan. Er wordt veel zorg besteed aan veiligheid, een grondige voorbereiding en het zorgvuldig afstemmen op onszelf alvorens we voor het vuurpad gaan staan.

Midwinter-specials_2021_CursuscentrumdeSchans

Greep uit het aanbod van januari

Vr. 7-jan. – Echtgenoten / Echt-genieten – Intro: is voor liefdeskoppels die het verlangen hebben om op een bijzondere manier tijd met elkaar door te brengen. Na het weekend kan je de liefde (weer) voelen stromen en met mildheid naar elkaar kijken.

Vr. 14-jan. – Tussen liefde en leegte – Voor singles met een relatiewens: is een training voor singles met een relatiewens. Je ervaart op welke manier je contact en intimiteit aangaat met anderen. Je wordt je bewust van je eigen gemis en krijgt ruimte om je verlangen te onderzoeken.

Do. 20-jan. – START Mannentraject – De Tocht naar Huis: Tijdens deze tocht loop jij een stukje van je eigen heldentocht. Aan de hand van rituelen markeren we de stappen die je zet in de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap. Vervolgens werken we het thema 'thuiskomen' op verschillende manieren uit.

Vr. 28-jan. – Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Basis: In een veilige omgeving wordt veel aandacht geschonken aan bedding en word je gesteund om oude gewoontes stap voor stap los te laten. Er zal meer innerlijke rust ontstaan, zodat je vanuit vrijheid anders op situaties kan gaan reageren.

Wijzigingen in de agenda

De Winterreis naar je Hart (20 t/m 40 j.) (22-24 dec.) is voor nu helaas geannuleerd, en zal in het voorjaar opnieuw ingepland worden. In deze cursus word je uitgenodigd om oordeelloos aanwezig te zijn bij de manier waarop jij contact ervaart met jezelf en de ander. Het niet langer wegduwen of vastgrijpen van gevoelens, maar aannemen wat er NU is, opent de weg naar je hart. De nieuwe datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

De data waarop het traject Aanraken in Verbinding – 3-luik (start 28-30 jan.) waren ingepland, krijgen een andere invulling. 2 daarvan zijn reeds bekend:

Vr. 28-jan. – Aanraken in Verbinding 3-daagse: Aanraken en aangeraakt worden zijn basisbehoeften. Afgelopen jaar hebben we nog eens extra kunnen voelen dat de gevolgen, voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn, groot zijn, wanneer er niet voldoende wordt voorzien in deze behoeften. Tijd voor een inhaalslag dus.

Vr. 18-maa. – Aanraken in Verbinding – 3-daagse voor Vrouwen: Deze 3 dagen vol met aanraken, geraakt worden, zachtheid, rust, verbinding met jezelf en met elkaar, en dit in een omgeving waar veiligheid en respect voor elkaar voorop staan.

Chi Neng Qigong lessen online

Nu er in Nederland een avond-lockdown van kracht is, gaat Dimphy weer online Chi Neng Qichong sessies geven. Na een les ervaar je kalmte en vitaliteit. De lessen zijn op di. 14 en di. 21-dec. van 20.00 - 21.30 uur.
Iedereen kan voor € 12,00 deelnemen aan deze online lessen, beginner of gevorderde. Tijdens de vorige lockdown hebben we al gemerkt hoe leuk het is om mee te doen, gewoon comfortabel vanuit je eigen huis en hoe verbazingwekkend sterk het Qi-veld ook dan is. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Dimphy, waarop je een e-mail retour zal ontvangen, met daarin de link voor online deelname, evenals de betaalsgegevens.

Voortgang afwerking na verbouwing Hoeve

We zijn blij met hoe de Hoeve is geworden. Er zijn inmiddels al een aantal cursussen gegeven en hebben de mensen kunnen genieten van de authentieke sfeer en de warmte van de open haard. De verbouwing is nog niet helemaal klaar. Er zijn nog een aantal werkzaamheden, waar nu hard aan gewerkt wordt.

Collage_verbouwing-Hoeve_2021-12_CursuscentrumdeSchans

Agenda

December 2021
di. 14-dec. Vrouwen in het Veld – vrouwenavond
*Midwinter Specials:
vr. 17-dec. *Adem & Leef! – Kerst-special
za. 18-dec. *Midwinter gemengde Zweethut
ma. 27-dec. *De Langste Nachten
Januari 2022
vr. 07-jan. Echtgenoten / Echt-genieten – Intro
za. 08-jan. *Nieuwjaars-vuurloop
di. 11-jan. Vrouwen in het Veld – vrouwenavond
vr. 14-jan. Tussen liefde en leegte – voor singles met een relatiewens
do. 20-jan. START Mannentraject – De Tocht naar Huis
vr. 28-jan. Aanraken in Verbinding – 3-daagse
vr. 28-jan. Emotioneel Lichaamswerk® ELW – Basis


Als je graag wil deelnemen aan een cursus, laat de vermelding wachtlijst je dan niet weerhouden. Je kunt je wel aanmelden en mocht er plaats vrijkomen, dan nemen we meteen contact met je op en kun je ons laten weten of je nog kan en wil deelnemen. De annuleringsvoorwaarden zijn dan nog niet van toepassing.

Boekentip!

oek_Bijzonder-gewoon-boekje_Mai-Flessman_CursuscentrumdeSchans

Bijzonder gewoon boekje – Over ontwikkelen en afpellen, van Mai Flesseman

Dit kleine boekje is voor mij bijzonder, omdat het met weinig woorden zoveel kan vertellen. De pagina’s zijn gemaakt van kraftpapier, wat het boekje een bepaalde uitstraling geeft. De tekst is handgeschreven, gecombineerd met woorden die met de hand gestempeld zijn, en volledig verweven met de tekeningen. Deze zijn soms heel eenvoudig en sober, bijna kinderlijk, soms net heel druk en intens in kleuren. Het geeft het geheel iets kwetsbaar, intiem en tegelijk herkenbaar. Je kijkt mee naar een proces van proberen, zoeken, worstelen, mijmeren, met de nodige moed opbrengen en de durf om je te laten zien, puur en authentiek.

Lisette Thooft (journaliste, schrijfster) schreef het volgende over dit Bijzonder Gewoon Boekje: "Elke tekening in dit boek zegt meer dan duizend woorden. Er dartelt een vrouw over de pagina’s, een vrouw zoals jij en ik, stoeiend met zichzelf en met het leven, getekend met liefde, humor en wijsheid. Ze plonst de diepte in, ze ontmoet haar schaduw, ze onderzoekt wat ze meesleept, ze leert met compassie naar zichzelf te kijken. En al dartelend en onderzoekend doet ze twee dingen tegelijk: ze verdiept je inzicht, en ze relativeert je problemen. Verdieping en opluchting. Wat een schat. Had ik maar zo’n boek gehad toen ik nog jong was en dwaas… Het had me geholpen te beseffen dat ik niet de enige was. Dat er een weg naar binnen is die je kunt gaan, de weg naar jezelf. Die weg kan lastig lijken, maar succes is verzekerd. Want hoe dan ook brengt die weg je naar je bestemming. Naar het kostbaarste dat je hebt: jezelf. Heel gewoon. En heel bijzonder. Als een koningin op een keukenstoel."

Veel lees-, kijk- en mijmer-plezier! Verina

Met dank aan Verina, voor deze wederom mooie inzending. Heb jij ook een boekentip, dan kun je deze e-mailen naar Jannie.

Vurig-hart_CursuscentrumdeSchans

Het voltallige Schans-team wenst jou en je geliefden warme feestdagen toe en een liefdevol & gezond 2022!

Cursuscentrum de Schans – Samen thuiskomen bij Jezelf
We hopen je binnenkort te ontmoeten bij één van onze cursussen!

Data voor jouw agenda: Zomers Zijn 2022 – zo. 24/jul. - zo. 07/aug.
Bekijk de online versie van deze december Schanskrant.
Vorige uitgaven van de Schanskrant.

facebook.com/cursuscentrumkasteeldeschans