Emotioneel lichaamswerk

in elke ervaring schuilt een verborgen schat

Spanning in het lijf

Mensen reageren met hun lichaam op alles wat er in hun omgeving gebeurt. Als er teveel op iemand afkomt, zal hij of zij zich schrap zetten. Spieren in de benen spannen zich aan, de buik raakt gespannen, de onderrug zet zich vast, de adem wordt ingehouden. Als de psychische druk wegvalt, ontspant het lichaam zich weer en ademt men uit.

Contact met gevoel verloren

Wij mensen reageren op alles wat ons raakt en wat belangrijk voor ons is, met het lichaam. Meestal zijn wij ons hiervan niet bewust. In onze cultuur hebben we meestal geleerd om onze gevoelens te beheersen en de wereld te benaderen vanuit ons denkvermogen. Dit betekent dat we vaak minder in contact zijn met wat we voelen.

Als we getraind zijn om gevoelens onder controle te houden, dan zullen de spieren en de ademhaling permanent gespannen zijn. Het lichaam raakt gepantserd. Dit maakt dat we vaak niet voelen wat er met ons in bepaalde situaties gebeurt en dat we niet meer in staat zijn om die gevoelens te uiten.

Ademen, bewegen en geluid

Emotioneel lichaamswerk kan dit gestagneerde proces weer op gang brengen. We werken met ademen, bewegen en geluid om de pantsers in het lijf weer op te lossen zodat de energie weer vrij kan stromen en wij weer volop in contact zijn met wat er in ons leeft.

Trainingen

In het dagelijkse leven zijn we ons meestal niet zo bewust van de signalen die ons lichaam ons geeft. Ons hoofd is een meester om deze signalen te onderdrukken waardoor we veelal vanuit oude, bekende patronen reageren. Zo gaan we bijvoorbeeld door terwijl we moe zijn, we slikken in wat niet fijn is, en negeren wat ons boos of verdrietig maakt. Veel van onze klachten en problemen worden veroorzaakt doordat we onze gevoelens onderdrukken of er niet naar leven. Wanneer klachten en problemen toenemen kan er minder ruimte komen voor ontspanning en plezier.

reeks van 12 avonden in Eindhoven

Ons lichaam als instrument

Ons lichaam is het meest directe instrument in de ontmoeting. Hoe meer we in ons Lichaam aanwezig zijn hoe meer we ervaren en voelen, hoe meer we in contact zijn met onszelf en de ander. In deze training gebruiken we het lichaam als bron. Je gaat laag voor laag de weg terug naar binnen, waar zowel vreugde als pijn wordt aangeraakt en de levensenergie weer kan gaan stromen.

Thuiskomen in jezelf

Word je ook wel eens overspoeld door onprettige gevoelens — die je het liefst zo snel mogelijk wilt ontlopen? Leidt je gedrag wel eens tot innerlijke twijfels of conflicten, waarvan je je afvraagt ‘wil ik dit wel echt?’.


Tijdens het BENEN verdiepingsblok ga je gericht onderzoeken wat jouw recht is om te beSTAAN.
Hoe welkom ben jij geheten in dit leven? Welke STAPPEN heb jij mogen zetten in jouw ontwikkeling en ben je hierin ondersteund of tegengewerkt?
STA je nog vaak aan de grond genageld en kunnen situaties aanvoelen als een blok aan je BEEN?

Een kennismaking met Emotioneel Lichaamswerk

In het dagelijkse leven zijn we ons meestal niet zo bewust van de signalen die ons lichaam ons geeft. Ons hoofd is er een meester in om deze signalen te onderdrukken waardoor we veelal vanuit oude gewoontes reageren. Herken je het? Doorgaan terwijl je moe bent, inslikken wat je boos of verdrietig maakt?

Veel van onze klachten en problemen worden veroorzaakt doordat we onze gevoelens onderdrukken of er niet naar leven. Wanneer klachten en problemen toenemen, kan er minder ruimte komen voor ontspanning en plezier.

Tijdens het weekend rondom het chakra BEKKEN ga je gericht onderzoeken wat jouw recht is om te VOELEN. Het bekken is het “emotievat”, daar waar alle levenslust huist. Welke ondersteuning heb jij al dan niet gekregen om jouw LEVENSENERGIE te laten stromen?
Heb jij genot en plezier mogen ervaren? Zijn jouw meest diepzinnige verlangens gehoord en gezien of juist afgekeurd en bekritiseerd? Hoe heb je toen gereageerd en hoe zou je dit in het dagelijks leven willen doen vanuit je volwassen “ik”?

Een jaar lang samen met je leeftijdsgenoten een traject aan gaan. Waar net iets meer verdieping te vinden is dan op school of de sportclub. Oprecht contact en soms wat confrontatie. Maar met zeker heel veel lol, gezelligheid, humor en plezier. Een programma met richtlijnen, maar dat ook flexibel is mochten jullie andere behoeften hebben.

Tijdens het BUIK verdiepingsblok ga je gericht onderzoeken wat jouw recht is om te HANDELEN. Om de gevoelens vanuit je bekken om te zetten naar daden heb je wilskracht nodig. Een dosis gezonde agressie om de daad bij het woord te voegen. Deze vormt zich in je BUIK. Agressie wordt in onze cultuur vaak als negatief beschouwd, waardoor de stroom om te creëren naar eigen behoefte vaak wordt onderdrukt of niet begrensd. Innerlijke frustraties en woede hopen op en buiken raken verkrampt. Maar ook moedeloosheid treedt toe en verslapte buiken ontstaan.

Tijdens het HART verdiepingsblok ga je gericht onderzoeken wat jouw recht is om GELIEFD te zijn. Hoe kun je van een ander houden als je niet van jezelf houdt?
In hoeverre is er van jou gehouden om wie je bent, en niet om wat je doet of presteert?
Kun je van jezelf houden in de breedste zin van het woord. Welke eigenschappen in jou wil je (nog) niet aannemen? Mag de boze, de bange, de onzekere, de enthousiaste, de luie en zo verder er helemaal zijn? Als je deze niet in jezelf kan aannemen, kun je dat ook niet bij een ander waardoor het contact niet vrij is.

Tijdens het KEEL verdiepingsblok ga je gericht onderzoeken wat jouw recht is om te SPREKEN en GEHOORD te worden. Je hebt het bijna voor elkaar. Je staat stevig en ervaart gevoelens vanuit je bekken. Met de daadkracht vanuit je buik in verbinding met je hart wil je dit naar buiten brengen…. en vervolgens krijg je het je strot niet uit. Herken je dit? Of je praat maar raak terwijl je helemaal niet voelt wat je zegt? Je zegt Ja terwijl je Nee bedoelt of andersom? Wat maakt dat je deze beweging wel of niet volgt?