Blog – Emotionele pijn heeft jouw erkenning nodig

Recht uit mijn leven gegrepen: Vorige week bezocht ik een bouwproject, waar ik bij betrokken ben geweest. Ik genoot van de architectuur en zag helaas ook nogal wat dingen die niet klopten. Ik vernam dat tijdens de uitvoering een proces was ontstaan, dat zich had gekenmerkt door afschuiven van verantwoording en het over en weer verwijten maken.

De nacht na het bezoek werd ik in de vroege ochtend wakker met veel onrust in mijn lichaam. Mijn denken ging op volle toeren over dat werk en over de moeizame samenwerking. Hoewel ik vanuit mijn ervaring weet hoe ik met dit soort bouwprocessen moet omgaan, hielp dat me niet om rust te vinden.

Ik ben er maar eens voor gaan zitten, zo midden in de nacht.

Waar had ik het nou zo moeilijk mee? Het antwoord kwam vrij snel; ik verlang naar een ideale wereld, waarin we elkaar helpen en verantwoording nemen om tot een mooi product te komen. En de ongenaakbare realiteit doet dit pure verlangen pijn. En die pijn kan niet met denken worden opgelost. Wat ik nodig had, was erkenning van deze pijn en erkenning van dit verlangen, zonder oordeel. Toen ik mezelf dat kon geven, werd het rustiger.
De realiteit is niet veranderd, maar ik kan het nu vanuit een innerlijke rust gaan aannemen.

Blog_Fred-Alebregtse_Emotionele-pijn_20230316_CursuscentrumdeSchans

Voordat ik dit proces van 'erkennen' heb geleerd met de methode van de Innerlijk Familie, lag ik veel wakker en piekerde me suf. Wat ben ik blij dat ik mezelf nu, na veel oefenen, deze rust kan geven.
Hoe ziet dat er dan uit vanuit het perspectief van de Innerlijke Familie?

Mijn Innerlijke Vrouw beseft, vanuit haar levenservaring, wat er in dat bouwproces aan de hand is en zij kan daar samen met de Innerlijke Man professioneel mee omgaan.
Echter, mijn Innerlijk Meisje lijdt pijn, omdat haar idealisme geweld wordt aangedaan. Zij hoopt op een wereld waarin harmonie en verbinding is, waar mensen elkaar vinden in samenwerken en samen iets moois maken.
Mijn Innerlijke Man springt dan meteen voor haar in de bres en zet zijn denkvermogen in, om die pijn weg te werken. Maar hoe logisch en goed ook bedoeld, dat is helaas onmogelijk. Hij kan de situatie nóg zo goed analyseren en verklaren, maar dat verzacht de pijn niet.

Wat nodig is, is de erkenning van mijn Innerlijk Meisje, met haar verlangen, door mijn Innerlijke Vrouw. Oprechte, compassievolle aandacht, zonder dat er iets hoeft te veranderen, ook de pijn niet. Dat er niets mis is met haar gevoel en haar verlangen. En pas dan kan mijn Innerlijk Meisje zich ontspannen.

Waar lijdt jouw Innerlijk Meisje onder en hoe kan jij haar erkennen?

Ontdek dit en nog veel meer in de basiscursus Zicht op jouw Innerlijke Familie van vrijdag avond 14 apr t/m zondag 16 april 2023 bij Cursuscentrum De Schans.
Meer informatie en opgave via deze link.

Voel je welkom op vrijdag avond 14 april en ik kijk er alvast naar uit om, samen met jou, jouw Innerlijke Familie te leren kennen.

Warme groet,
Fred Alebregtse

Schilden-systeemcoach_Innerlijke-Familie