‘De langste reis is die van je hoofd naar je hart’

‘Ik zocht naar God in Tempels, Kerken en Moskeeën en vond hem uiteindelijk in mijn hart’ vult Rumi verder nog aan.

Ook ik bewandelde vele paden onderweg naar mijn hart, en denk dat het niet anders kan als je wilt ontwikkelen. Helaas bestaat die éne workshop niet die je rechtstreeks naar je hart brengt. Het pad loopt via meerdere inspirerende ontmoetingen, verruimende wijsheden, veilige plekken waar oude pijn zich mag transformeren en oordeelvrije ogen die óók jouw schaduwkanten verwelkomen.

Eén van de hulpmiddelen op mijn pad, die mijn hart vergrootte was de Verbindende Communicatie (VC). In essentie is Verbindende (of ‘Geweldloze’) Communicatie het bewust doorlopen van vier stappen. In de praktijk is het zo veel meer dan een communicatietheorie bestaande uit 4 elementen. Het is een waardevolle tool waar ik sinds 2006 steeds meer op terug kan vallen, een kader waarmee ik leef en steeds weer connecteer met mijn hart. Het is een hulpbron die me steunt in mijn eigen relatie, in de omgang met mijn kinderen en met mijn collega’s.

Maar geloof me, ook na 13 jaar VC, wordt mijn hart nog hard, en doe ik regelmatig een beroep op de VC om het pad naar de zachte kern in mijn hart weer te vinden.

De 3-daagse workshop Verbindende Communicatie leert jou de theorie van de VC, en geeft oefeningen om die ter plekke te integreren in je persoonlijk verhaal. En… VC is net als alles wat in je hart leeft, het toont je alles wat aanwezig is, en niet alleen een glimmende opgepoetste versie van jezelf. Verbindende Communicatie is ook rauw, het sluit je schuldgevoelens, je kwaadheid, je projecties, je irritaties, je minderwaardigheid niet uit. Verbindende Communicatie gaat voorbij goed en fout.

Mijn partner Richard en ik geven de 3-daagse workshop VC met eerlijkheid en passie. Het voedt onze harten, houdt deze taal levend en laat onze winsten, imperfecties en kwetsbaarheden van betekenis zijn voor anderen.

Medereizigers op deze reis zijn welkom bij de training Verbindend Communiceren op 1, 2 en 3 maart 2019.

San Bogaerts