Vader en zoon

Uitkijkend naar het Vader en Zoon Pinksterweekend komt er van alles bij me langs.

Als eerste de mooie momenten die ik heb gehad als trainer en vooral ook als mens in de afgelopen jaren. Samen bouwen, letterlijk en figuurlijk, elkaars kracht voelen, voor elkaar door het vuur gaan. De lol, soms het verdriet, vooral ook meer en meer de verbinding voelen. Met de ander maar ook met mezelf. Elkaar en jezelf beter leren.

Daarbij kijk ik ontzettend uit naar de samenwerking met Geert Hulselmans en ons nieuwe team. Hoe we samen een mooie, nieuwe draai geven aan dit weekend. En ja, ook spannend een nieuwe samenwerking waarin -net zoals voor de vaders en zonen- thema’s voorbij komen zoals: leiderschap, kameraadschap, vertrouwen, zelfstandigheid, grenzen en behoeften, kracht en openheid.

Als rode draad daarbij de weg die de zoon maakt naar zelfstandigheid en hoe kan zijn vader hem daarin ondersteunen. Soms een stap naar voren, soms een stap terug. Ik kan er nog steeds met bewondering naar kijken hoe jongens dat doen, opgroeien in deze tijd. Met alle keuzes en verwachtingen weten wat je wilt. Dat is nu moeilijker dan 30 jaar geleden.

Zelf vond ik dat ook lastig. Daarbij was als ik  als tiener/jongere behoorlijk kritisch naar mijn vader. Maar ga er maar aan staan.  Hij, vader, echtgenoot en ondernemer. Inmiddels kan ik met veel waardering kijken naar hoe mijn vader de opvoeding deed, hoe mijn moeder dat deed. Met nieuwsgierigheid en waardering kijk ik ook naar hoe vaders kinderen, hun zonen, opvoeden in deze tijd. Hoe doen mijn broers dat ? Hoe doet Geert dat ? Hoe doen andere vaders dat ? Hoe zal ik zijn als vader ?

Het mooie van dit weekend is dat we elkaar echt op een andere manier ontmoeten.

Een weekend met veel dingen doen op Kasteel de Schans. Niks moet, niet gaan forceren. De natuur in, van niets iets moois maken. Soms de vaders en zonen even apart. Veel herkenning bij vaders onderling. Hoe doe jij dat ? Hoe deed je vader dat ?

Zonen kunnen zich onder meer uitleven met Oosterse Vechtkunst. Flexibel kunnen zijn als water en als het moet kunnen staan als een rots. Van daar uit durven zeggen wat je echt wilt. Echt naar elkaar kunnen luisteren, open staan voor elkaar.  Plezier hebben, van elkaar leren, samen bouwen !

Alles bij elkaar voor mij weer een weekend om naar uit te kijken. De kracht, de rust en het plezier met mannen !

Joop Dol
Begeleider training Vader en Zoon