Koos en Arend blikken terug bij de lancering van de nieuwe website

Arend en Koos

Kasteel de Schans is al meer dan 20 jaar een cursuscentrum. Van de mensen die het opgebouwd hebben zijn wij (met onze vrouwen Jannie en Diana) overgebleven. De anderen zijn uitgezworven. Rob en Taco vonden banen in het bedrijfsleven, Jeanne begon op een groter kasteel (Nieuwenhoven) opnieuw, Helena werkt in de reguliere hulpverlening en Leo, Karin en Geert doen het inmiddels rustiger aan.

Toen wij hier startten waren zowel het kasteel, de hoeve als het terrein verwaarloosd. Het koetshuis was een bouwval. Stukje bij beetje bouwden we het op. In de keuken begonnen we met een wit fornuisje waarvan drie pitten het deden. Nu staat er een professionele fornuis. Zo is het met veel dingen gegaan. Vanaf het moment dat Patrick bij ons kwam wonen, begon hij met het opknapen van het terrein. Daarmee is het landgoed een plek geworden waar iedereen zich onmiddellijk thuisvoelt.

Als wij achterom kijken, zien we dat de Schans ons veel gebracht heeft. We zijn beiden hier getrouwd, onze kinderen zijn hier geboren en opgegroeid.

Gelijktijdig met de vernieuwing van de website, veranderde er ook één en ander in de groep die de Schas vormgeeft. Er zijn nieuwe bewoners in het kasteel bijgekomen. Veerle en haar dochter Noa, Daan en Maud en hun dochter Lara wonen hier al. Zodra het bakhuisje verbouwd is, komen Marcel en Kerstin met hun zoon Valentijn hier ook wonen. Daarnaast sloot zich een club mensen bij de Schans aan om de trainingen en het erfgoed van verder uit te dragen. Zij wonen niet op het kasteel maar voelen zich erg betrokken bij ons cursuscentrum. Wij zullen, bij leven en welzijn, nog zeker 10 jaar leiding geven aan de Schans. Gedurende die periode zullen de nieuwe bewoners het langzaam van ons over nemen.

In de jaren negentig waren wij één van de eerste centra met een website.Rob werkte op dat moment aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar men zich bezighield met de ontwikkelingen rondom websites. Rob heeft er toen, -voor ons-, eentje in elkaar geknutseld voor de lol. We waren ons nog lang niet bewust van de mogelijkheden van de sites. Na een tijdje kwam er een verbeterde versie van de eerste website. Maar die was ondertussen ook alweer achterhaald. Nu zijn het Norbert en Daan die de nieuwe website vormgeven. Zij willen in de virtuele wereld hetzelfde doen als wat Patrick in de afgelopen jaren deed met ons terreint: een omgeving creëren waar mensen zich thuis voelen.