Schanskrant nr 2, maart 2016

Open Deur Dag 2e paasdag 28 maart

Welkom op ons cursuscentrum. We ontvangen je met open armen voor een informatieve dag op ons landgoed. De hele dag zijn er workshops die je kan volgen waardoor je kunt kennis maken met ons en onze trainingen. Het is ook een dag om even tot jezelf te komen en rust te vinden en de hectiek van alle dag even los te laten.
Ben je nieuwsgierig? Het programma van deze Open Deur Dag vind je op onze site.

Wie benieuwd is naar het zwaardsmeden van het mannentraject 'De Tocht naar Huis' kan op zaterdag 5 maart naar Brussel komen. De smid van IJzer en vuur, die al enige jaren met de mannen bij ons de zwaarden smeedt, heeft daar een Open Dag ivm zijn 10-jarig bestaan.

Vakantieavontuur 2016

Wij zijn trots dat we dit jaar weer een mooi programma kunnen aanbieden. Deze zomer zijn er maar liefst 4 nieuwe vakantieworkshops. In de ochtend kies je een vaste workshop en in de middag kun je vrij deelnemen aan diverse activiteiten. Daarin kun je andere gasten ontmoeten. In de tussenliggende weekenden is er zoals altijd het uitgebreide zweethutritueel en dit jaar sluiten we de zomerweken af -op veler verzoek- met een oude traditie van het vakantie avontuur: het vuurloop weekend.

Wat bijzonder is aan het Vakantieavontuur is dat we voor alle leeftijdsgroepen een programma aanbieden. Het hele programma aanbod vind je op onze site onder ‘Vakantie’.

NIEUW: Voice Dialogue

Wie kent het niet: de stemmen van al die ‘ikken’ in je hoofd die je ontmoedigen of opjagen. “Kom op! Je hebt nog zoveel te doen!” of “Waarom heb je die sigaret nog nodig?” en andere stemmen. Voice Dialogue is een methode om met deze ikken in dialoog te treden, hen een stem te geven en te laten thuiskomen zonder oordelen. Want als ze eenmaal gehoord, erkend en gezien zijn, hoeven sommige niet zo hard meer te werken, kunnen andere ikken meer ruimte innemen en hoeft kwetsbaarheid niet meer zo angstaanjagend te zijn.
Vrijdagavond 1 april start San Bogaerts met het weekend Voice Dialogue, wat je dichter bij interne rust zal brengen.

NIEUW: Vasten midweek 'Ik hou van mij'

Vasten is meer dan anders eten. Naast aandacht voor het fysieke richten we ons ook op het innerlijk: Wat leeft daar? Wat voedt mij? Wat stop ik weg? Welke behoeften leven er in mij? Hoe ziet zorg dragen voor mezelf eruit? Wat gun ik mijzelf? Hoe hou ik van mij?

Naast de gebruikelijke vasten-rituelen zoals 2x per dag biologische soep, leverpakking, massage, Yoga en de natuur in, maken we gebruik van verschillende rituelen om stil te staan bij jezelf, zowel individueel als in groepsverband.
Deze 5-dgse sluiten we af met een zweethut, een reinigingsritueel afkomstig van de Indianen. Van zondag 1 mei t/m vrijdag 6 mei word je voor Veerle Smeets in de watten gelegd.

Klusweekend

Met Pinksteren, 13-15 mei 2016, organiseren we weer een klusweekend. Dit keer zal het zich in en rondom de Hoeve afspelen. Wanneer je zin hebt om een weekend op de Schans te zijn, mensen te ontmoeten en ondertussen je handen uit de mouwen te steken, is dit wellicht een uitgelezen kans. Je kunt contact opnemen met ons secretariaat om je aan te melden of voor info. Wij zorgen voor een goede maaltijd. In de avond is er tijd voor ontspanning, gezelligheid en het warme badje!

Coördinator gezocht

Er zijn veel mensen die de Schans een warm hart toedragen en graag een bijdrage leveren door af en toe een beetje van zijn/haar tijd aan de Schans beschikbaar te stellen. Zo helpt Elly van Tol ons bij het organiseren en coördineren van de assistententaken rond de Open Deur Dagen, het Vakantieavontuur en het organiseren van Klusweekenden op Kasteel de Schans. Zij heeft dit enkele jaren gedaan en wil deze taak komend seizoen overdragen. Het liefst aan iemand die net als zij de Schans een warm hart toedraagt en naast deze taken geniet van alles wat de Schans te bieden heeft.
Nieuwsgierig geworden? Meer informatie hierover lees je hier op onze site.

Blog

Elke maand zullen we een nieuwsblog plaatsen die door één van onze trainers geschreven is. Arend en Koos gaan samen de spits afbijten in onze allereerste blog.

Koos en Arend blikken terug bij de lancering van de nieuwe web site

Al meer dan 20 jaar is kasteel de Schans een cursuscentrum. Van de mensen die het opgebouwd hebben zijn wij, met onze vrouwen (Jannie en Diana) overgebleven. De anderen zijn uitgezworven. Rob en Taco hebben banen in het bedrijfsleven gevonden, Jeanne is op een groter kasteel (Nieuwenhoven) opnieuw begonnen ... lees verder.

Start jaartrajecten

Het traject voor relatie's Echtgenoten / echt-genieten gaat 11 maart van start. Het traject Geweldloze Communicatie 'Ik & de ander' start twee weken later op 24 maart. Wie interesse heeft kan zich nog aanmelden.

Andere activiteiten in Maart en April

12 maart Gemengde zweethut. Reinigingsritueel van de indianen, buiten in de natuur, deze keer voor mannen en vrouwen samen.

17 maart Taal van mijn Hart. Geweldloze Communicatie relatie training voor koppels. In deze cursus leren wij je om constructief om te gaan met je irritatie, boosheid en verdriet.

19 maart Vrouwen zweethut. Reinigingsritueel van de indianen, buiten in de natuur, alleen voor vrouwen deze keer.

28 maart Open Deur dag. Op onze Open Deur dag worden vrijwel alle cursussen uit ons programma in de vorm van mini workshops gepresenteerd. Op die manier kun je aan den lijve ervaren wat ze inhouden.

30 maart Massage Ontmoetingsavond. Voor wie zin heeft een massage uit te wisselen. Ervaring of vaardigheid is geen voorwaarde. Je bent gewoon welkom!

1 apr Voice Dialogue. Ook benieuwd welke ikken of subpersonen de revue passeren in één dag? En waarom doen ze wat ze doen? Dit weekend kan je interne rust verschaffen.

7 apr Het Begin van het Ont-dekken. Door jezelf te ontdekken kun je inzicht krijgen in de verstrikkingen die er soms voor zorgen dat je niet zo leeft als je zou willen leven. Deze vierdaagse training is gebaseerd op Emotioneel Lichaamswerk en Systemisch Werk. Er is de mogelijkheid om een familie-opstelling neer te zetten.

14 apr Tantra Vierdaagse. Genieten is van alle tijden en is weggelegd voor iedereen. In de vierdaagse word je meegenomen in een reis langs je eigen grenzen. Je onderzoekt hoe jij contact maakt en hoe je dat in het verleden zo geleerd hebt. Anoek schept een veilige omgeving waarbinnen je jezelf kunt ontmoeten.

15 apr Geweldloze Communicatie 3-daagse. Alles wat zich tussen mensen afspeelt gaat via communicatie. Hoe wij communiceren bepaalt in grote mate de kwaliteit van de relaties, die wij met anderen hebben. De Geweldloze Communicatie heeft als doel het contact te herstellen waarna conflicten opgelost raken. Deze basis-3-dgse geeft je inzichten in waarom het nog steeds niet opgelost is en hoe dat wel mogelijk is.

20 apr Massage Ontmoetingsavond. Voor wie zin heeft een massage uit te wisselen. Ervaring of vaardigheid is geen voorwaarde. Je bent gewoon welkom!

28 apr Mannenwerk. Deze manneninitiatie gaat over onze plek tussen de mannen. Het gaat over ons deelnemerschap en over ons persoonlijk leiderschap. Binnen de mannengroep de steun en vertrouwen ervaren die uit de mannelijke lijn komt.

1 mei Vasten midweek 'Ik hou van mij'. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt voor je innerlijke en je lijf? In deze week staan ontspanning, rust, zorg en aandacht voor jezelf centraal.