Geweldloze Communicatie

Wat de Geweldloze communicatie voor mij heeft betekend

Nog nooit was het aanbod Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg zo groot. Meer en meer doet de term Verbindende Communicatie zijn intrede. Via vier eenvoudige stappen leer je op een zodanige manier de dialoog aangaan dat het de kans op vervullend contact aanzienlijk verbetert. Zowel intern met jezelf, als extern met de ander. Dit model cognitief ‘begrijpen’ is een eerste start. Daarnaast is het nodig dat er een de koppeling met je lichaam gemaakt wordt zodat je je bewust bent van je gevoelens en fysieke sensaties. Je lijf dient dan als ingang naar blijvende transformatie.

Het grootste deel van je leven word je geleid door hardnekkige verhalen in je hoofd. Ze zijn misschien niet altijd even congruent, maar je gelooft ze wel. Wat je denkt, waar je je mee identificeert, waar je mee samenvalt, dat ben je - maakt je hoofd je wijs. Gevoelens bevestigen deze verhalen nog eens. Maar deze gedachten zijn de slimste afleiding die in je aanwezig zijn. Hierdoor blijven namelijk twee zaken onzichtbaar: pijnlijke gevoelens maar ook je levenskracht en vreugde. Door anders te communiceren kan jouw verhaal gehoord worden en krijgt het de erkenning waar het al zo lang naar op zoek is. Deze erkenning heeft een helende werking waardoor het verhaal zijn functie verliest en aan waarheid-belang inboet.

Geweldloze Communicatie, zoals deze wordt aangeboden op Kasteel De Schans, heeft mijn eigen leven drastisch veranderd. Helemaal alleen proberen los te komen van dat wat je vast houdt, is bijna onmogelijk. Therapie en trainingen bieden ingrediënten waarop je in je eigen tempo en met zelfbepaling kan expanderen, groter worden dan dat wat lastig voor je is. Veiligheid is daarbij cruciaal om een laag dieper te gaan. Iets in jou heeft het nodig te weten dat het oké is, als het ware een innerlijke toestemming te krijgen, om te ervaren wat zich afspeelt in je onbewuste. De aanwezigheid van liefdevolle mensen om je heen met oog en respect voor jouw zelfbepaling, is een tweede vereiste. Schade ontstond in contact met mensen en heling vindt nu net weer plaats door contact.

Zelf zoekend stond ik meer dan 10 jaar geleden wat onbeholpen met twee kleine kindertjes op een toen nog voor mij onbekende plek in het Limburgse Opoeteren. Het cursuscentrum Kasteel De Schans zou goed voor me zijn naar verluid. Prima, een zomerweek Geweldloze Communicatie leek me wel veilig. Dat die beslissing zo een grote impact in mijn leven zou hebben, kon ik me toen niet voorstellen. De eenvoud van de methodiek had me eerder een misleidend ‘dat ken en kan ik nu wel’-idee gegeven, maar niets bleek minder waar. Achter de theorie lag alles waar ik naar op zoek was, de langste reis die er te maken valt: van je hoofd naar je hart. Door bewust en verbindend te communiceren in combinatie met lichaamswerk, bleef niets verborgen. Oude pijnen kwamen één voor één aan het licht en vroegen om mijn leiderschap en mededogen.

De Geweldloze Communicatie is voor mij als een puzzel waar alles eindelijk op zijn plek valt. Het omvat psychologie, spiritualiteit en lichaamswerk, gebracht op zo’n heldere manier dat mijn lichaam en geest eindelijk één samenwerkend geheel werden. De laatste 5 jaar heb ik daarin nauw mogen samen werken met Arend van Rietschoten die zelf ook een groot ambassadeur is van de Geweldloze Communicatie. Arend zal dit jaar met zijn gezin een nieuwe thuis creëren in Uden en daarnaast zal hij nog een paar jaar actief zijn op de Schans. Zijn scherpe, heldere geest in combinatie met een groot hart, hebben bij velen -waaronder mezelf- tot diepe transformatie geleid. Vanuit dankbaarheid en vreugde geef ik dit alles met een groot enthousiasme weer door.