Rouwverwerking

Niets wordt zo onweerstaanbaar verzuimd als een gelegenheid die zich dagelijks voordoet

Verlies

Verlies en afscheid horen bij het leven van de mens en toch hebben wij het er vaak moeilijk mee. Verlies doet pijn. Een Frans spreekwoord zegt dat afscheid nemen een beetje sterven is.

Hechting

In een mensenleven spelen twee grote thema’s. Aan de ene kant is er een groot verlangen naar zelfstandigheid en aan de andere kant is er het verlangen naar verbinding. Wij kunnen ons verbinden met andere mensen, dieren, iets abstracts zoals werk, of met de natuur of God.

Als mens raken we steeds gehecht aan datgene waarmee wij ons verbinden. Des te sterker de band des te groter zal de pijn zijn bij verlies. Dit verlies voelt vaak alsof we een deel van onszelf zijn kwijtgeraakt.

Toelaten van de pijn

De opdracht na verlies is dan ook dat we ons het kwijtgeraakte deel weer toe-eigenen. Het in ons hart sluiten. Het proces dat hiertoe leidt, begint dan ook met het toelaten van de diepte van de pijn. Zich openen en pijn toelaten kunnen mensen alleen maar als er bedding en veiligheid is.

Net als bij een fysieke wond kan de psychische wond helen als het open en schoongemaakt is. Als we eenmaal onze pijn aan een ander mens kunnen laten zien en hierin aangenomen worden, kan het vertrouwen in het leven zich gaan herstellen. Meer daarover in de contactcirkel:

Contactcirkel

Trainingen

vierdaagse begeleiding en ruimte voor rouw

'Ik liet anderen niet meer dichtbij komen. Alhoewel, alleen nog maar te geven en niet meer door te ontvangen en aan te nemen. Ik sloot mij af door mijn hart te sluiten. Niet meer mijn kwetsbaarheid laten zien. Welkom heten en afscheid nemen met een gesloten hart. Het was mijn manier om me te beschermen, te overleven.

Op deze dag sta je stil bij jouw verlies-ervaring. Verlies in de breedste zin van het woord: na overlijden van een dierbare, maar ook na een scheiding, verlies van je baan, toekomstplannen die veranderen en ook bij een onvervulde kinderwens heb je het rouwproces aan te gaan.

We staan stil, nemen de tijd en rust om naar binnen te gaan. Wat heb je meegemaakt rondom het thema 'Verlies'? Voel je je welkom om iedere keer weer je verhaal te vertellen. Kan je je verbinden met de ander? Dit zijn thema’s die langskomen op deze dag.

vierdaagse begeleiding en ruimte voor rouw

'Ik liet anderen niet meer dichtbij komen. Alhoewel, alleen nog maar te geven en niet meer door te ontvangen en aan te nemen. Ik sloot mij af door mijn hart te sluiten. Niet meer mijn kwetsbaarheid laten zien. Welkom heten en afscheid nemen met een gesloten hart. Het was mijn manier om me te beschermen, te overleven. [Onbekend object]