Wervelkind – over jeugdtrauma en herstel

Wervelkind een waargebeurd verhaal van Hanna die in haar jeugd situaties heeft meegemaakt waardoor zij op latere leeftijd zich onveilig voelde. Zij was zich niet bewust waar deze angsten vandaan kwamen. Wel herkende zij bij zichzelf bepaalde patronen.

In haar hele proces van herstel komt o.a. Emotioneel Lichaamswerk op haar pad. Zij beschrijft in haar boek hoe Emotioneel Lichaamswerk haar leert dat ze grenzen mag aangeven, haar verlangen mag volgen door b.v. te dansen. Nadat zij haar angst overwint en besluit te gaan dansen, schrijft zij “Mijn hele lijf vult zich met een immense vreugde en energie. Wervelkind, die al die jaren enkel in mijn hoofd mocht dansen, wervelt en danst nu eindelijk vrij door de zaal. Het voelt als thuiskomen in mijn lijf, als leven”.

Ik heb het boek in 1 adem uitgelezen. Het is mooi en herkenbaar geschreven. Herkenbaar is voor mij de weerstand die ze tegen komt. En tegelijkertijd het besef dat lichaamswerk iets kan geven. Dat het haar iets oplevert. Na mijn eerste kennismaking voelde ik dat ik een pad had gevonden waar ik verder mee wilde. Het actief bezig zijn, luisteren naar mijn lichaam heeft mij ervan bewust gemaakt dat ik met praten mezelf voor de gek kon blijven houden. Hanna heeft op papier gezet wat ik regelmatig van cliënten/deelnemers hoor. Dat het belangrijk is om “stop” te mogen zeggen en dat dit gerespecteerd wordt; dat niet meedoen met een oefening je net zoveel kan opleveren als wel meedoen; dat bewegen je kan ondersteunen om je lichaam te voelen en dat trillingen in je lijf maken dat je trauma een plek krijgt. Dat het bewust worden van de familieverstrikkingen heling kan geven en inzicht in jouw geschiedenis.

Het lezen van dit boek kan je het gevoel geven dat je niet alleen bent met je angsten en je pijn en hoop geven op herstel. Het geeft inzicht wat lichaamsgericht werken door middel van Emotioneel Lichaamswerk, familieopstellingen en traumawerk je kan opleveren in jouw proces.

WERVELKIND
over jeugdtrauma en herstel
geschreven door: Hanna Bofaert

Dit boek is te koop in ons “boekenwinkeltje”.